Wykonanie
Inne (11)Kalkulatory dietetyczne (3)Kuchenne porady (5)Przepisy kulinarne (93)
Mięso (42)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (8)
Wieprzowina (19)
Wołowina (1)
Nabiał (22)
Napoje (1)Pizza (6)Posiłek (65)Kolacja (8)Obiad (24)Obiadokolacja (7)Podwieczorek (5)Przekąska (7)Śniadanie (15)Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (33)Dla smartfonówZeskanuj powyższy QR Code aby uzyskać szybki dostęp do strony na swoim urządzeniu mobilnym.Chmurka tagów
boczek cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna mąka żytnia
ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane tuńczyk twaróg ziemniaki śmietana i
śmietanka(Głosów: 1, wynik: 5 , 00 na 5)Loading...Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, więc proponuję Wam wykonanie bardzo prostej i efektownej zarazem ozdoby, jaką są pisanki ze sznurka .Potrzebny będzie kolorowy sznurek lub włóczka, klej do drewna typu Wikol i kilka baloników — te mogą być nawet najbardziej podłe, bo raczej pójdą na stracenie. Przydatnymi akcesoriami będą: ostre nożyczki, jakaś miseczka i rękawiczki jednorazowe, jeśli nie chcemy się za bardzo upaćkać.Klej nalewamy do miseczki i zanurzamy w nim sznurek (bądź włóczkę), tak aby dobrze nasiąknął. Po wyschnięciu klej będzie bezbarwny. Nadmuchane baloniki owijamy sznurkiem w fantazyjny sposób, tworząc wzór jakby
sieci pajęczej na powierzchni baloników. Balony owinięte sznurkiem podwieszamy do wyschnięcia, np. na sznurku rozpiętym pomiędzy krzesłami.

Po całkowitym wyschnięciu pisanek ze sznurka, co trwa około 24 godziny, z baloników spuszczamy powietrze i wyciągamy je ze środka. Nie polecam gwałtownego przekłuwania balonów, bo może to spowodować zapadnięcie się misternej siateczki i trzeba będzie prostować. Lepiej powietrze spuszczać powoli, podważając tu i ówdzie sznurek, jeśli zbytnio przywarł do powierzchni balonika. W ten sposób otrzymujemy ażurowe pisanki, stanowiące fajną, świąteczną ozdobę.Tym razem nie życzę smacznego, ale powodzenia w robótkach ręcznych 🙂Zobacz podobne przepisy‹ Naleśniki z
pastą rybnąFasolka po bretońsku ›